fbpx
Innovex Home Fitness
 • 0
 • Lucht-vliegwielweerstand, magnetisch of waterweerstand – hoe roeit u het liefst?

  Als het gaat om indoor roeien, zijn er verschillende weerstandsopties beschikbaar. De meest voorkomende zijn lucht-vliegwielweerstand, magnetische weerstand en waterweerstand. Maar wat zijn de voor- en nadelen van elk en hoe kunt u het beste roeien op elk type weerstand?

  Magnetische weerstand

  Magnetische weerstand wordt vaak gebruikt op roeimachines voor thuisgebruik. Het werkt door middel van een magnetische rem die de weerstand op de roeimachine bepaalt. Een voordeel van magnetische weerstand is dat het stil en nauwkeurig is. Dit stilste weerstandsysteem zorgt er voor dat zelfs uw buren zich  niet gestoord voelen tijdens uw workout! U kunt de weerstand eenvoudig aanpassen, zodat u kunt variëren in uw training. Een nadeel van magnetische weerstand is dat het niet hetzelfde realistische gevoel biedt als het roeien op water.

  Voor wie op zoek is naar een betaalbare optie, is een roeimachine met magneetweerstand een uitstekende keuze. De Rower 2.0 is een instapmodel met acht verschillende weerstandsniveaus die handmatig kunnen worden aangepast. Deze ergonomische roeimachine is zeer betaalbaar. Als u op zoek bent naar meer prestaties en comfort, dan is de Regatta 300 een goede keuze. Deze roeier is ontworpen voor mensen tot 2 meter lang en biedt een geoptimaliseerde ergonomie met een hoge zitpositie die mede is ontwikkeld door professionele roeiers. Het hoogwaardige display toont acht belangrijke trainingswaarden. Dankzij de soepele en aangename beweging van de roeimachines met magneetweerstand, worden de gewrichten ontzien tijdens de training. Belangrijk is om op de afmetingen te letten: de goedkopere modellen zijn vaak compacter en daardoor geschikter voor kleinere ruimtes.

  Rower 2.0

  Waterweerstand

  Waterweerstand is populair bij roeimachines in sportscholen en bij professionele roeiers. Het werkt door middel van een watertank die de weerstand op de roeimachine bepaalt. De trekbeweging aan de roeigreep zet een waaier in het waterreservoir in beweging en wordt tegelijkertijd afgeremd door het water. Hoe harder u trekt, hoe meer weerstand u zult ervaren. Een voordeel van waterweerstand is dat het een realistisch gevoel biedt van het roeien op water en dat het rustgevend kan zijn door het geluid van het water. Een nadeel van waterweerstand is dat het luidruchtig kan zijn en dat het niet zo gemakkelijk aan te passen is als de magnetische weerstand.

  De AQUAROWER 700 onderscheidt zich van andere modellen door het gepatenteerde tweekamer-tanksysteem, waarmee de hoeveelheid water in de tank kan worden geregeld. Hierdoor kan de weerstand gemakkelijk worden aangepast in vijf stappen. De constante weerstand van deze hoogwaardige waterroeier is bovendien gewrichtsbesparend. De AQUAROWER 700 is ook optisch zeer aantrekkelijk en voldoet aan de hoogste normen. Het Amerikaanse essenhouten frame en het stalen ontwerp garanderen niet alleen duurzaamheid, maar maken de roeimachine ook tot een prachtig designobject. Veel waterroeiers zijn opvouwbaar en sommige kunnen zelfs verticaal worden opgeslagen, waardoor ze ruimtebesparend zijn. Hoewel waterroeiers soms iets duurder zijn dan andere modellen, zijn ze op de lange termijn de investering waard vanwege hun duurzaamheid.

  Aquarower 700

  Lucht-vliegwielweerstand

  Het lucht-vliegwielweerstandssysteem is ontworpen om een ​​realistisch roeigevoel te bieden dat lijkt op het roeien op water. Het werkt door een ventilatorblad te laten draaien in de luchtstroom die wordt gegenereerd door de roeislag. Hoe harder je roeit, hoe groter de weerstand wordt. Dit maakt het mogelijk om op een natuurlijke manier te roeien, waarbij je de weerstand kunt voelen die je zou ervaren als je op het water roeit.

  Lucht-vliegwielweerstand is een van de stilste roeimachine-opties op de markt. Het enige geluid dat je hoort, is het zachte gezoem van het ventilatorblad dat in de lucht beweegt. Het is ook soepeler dan sommige andere weerstandssystemen, omdat het gebruik maakt van lucht in plaats van wrijving om weerstand te bieden. Hierdoor kan je je volledig concentreren op je training, zonder last te hebben van ongewenste geluiden.

  Een ander voordeel van roeien met lucht-vliegwielweerstand is dat de weerstand aanpasbaar is. Het is mogelijk om de weerstand te verhogen of te verlagen door simpelweg harder of zachter te roeien. Dit maakt het ideaal voor mensen van alle fitnessniveaus, omdat ze kunnen trainen op hun eigen niveau en hun training geleidelijk kunnen opbouwen naarmate hun fitness verbetert.

  De Ski-Row Air van EnergyFit Europe is de eerste in zijn soort met een dubbele functie, namelijk een roeier en een skiër. De SKI-ROW kan worden gebruikt voor roeien en/of skiën, maar de echte kracht zit in de combinatie van deze bewegingsvormen, met een simpele druk op de voethendel maakt u de overstap van roeier naar ski-erg en terug in minder dan 5 seconden. Dit is een roeier die gebruik maakt van het lucht-vliegwielweerstandssysteem. 

  Ski-Row Air

  Tips voor het roeien

  Ongeacht welk type weerstand u kiest, zijn er enkele tips die u kunnen helpen om het meeste uit uw roeisessies te halen:

  • Begin met een goede houding: zit rechtop, trek uw schouders naar achteren en houd uw rug recht.
  • Maak gebruik van uw benen: gebruik uw benen om de kracht te leveren bij het trekken, niet alleen uw armen.
  • Trek met uw buikspieren: trek uw buikspieren aan bij het roeien om uw kernspieren te versterken.
  • Houd uw armen dicht bij uw lichaam: houd uw armen dicht bij uw lichaam bij het trekken om uw rug te ontlasten.
  • Ademhaling: adem in wanneer u naar voren buigt en adem uit wanneer u naar achteren trekt.

  Bij Innovex Home Fitness bieden we verschillende roeimachines met verschillende weerstandsopties (magnetisch en waterweerstand). Of u nu kiest voor magnetische of waterweerstand, zorg ervoor dat u de juiste techniek gebruikt bij het roeien om het meeste uit uw training te halen. En vergeet niet te genieten van de rustgevende voordelen van het roeien, ongeacht welk type weerstand u kiest!